Bestuursblog: Zeilen naar de wind zetten

 
Het charmante van zeilen is, dat wat voor soort wind er ook waait, er altijd wel voortbewogen kan worden. Tenminste als je de juiste stuurlui hebt en het juiste materiaal want anders kun je in woelige baren vergaan. Stevige wind is uitdagend en de gruwel van elke enthousiaste zeiler is windstilte.
Bestuursblog: Zeilen naar de wind zetten
Henk van den Assem, voorzitter

Ook al ben ik geen zeiler ik kan als bestuurder goed begrijpen waar het plezier van zeilen in schuilt. Het is de beweging, de creativiteit, de spanning, uitdaging en sportiviteit die het hem doen. Ik beschouw besturen als een vorm van zeilen. In alle omstandigheden proberen voortgang te boeken, zelfs als het gaat stormen. Scherp aan de wind zeilen in teamverband, dat is wat besturen van de Kring voor mij aantrekkelijk maakt. Ik hou niet van passiviteit of windstilte maar, bestuurlijk gezien, van de wind in de zeilen.

Wat dat betreft kom ik wel aan mijn trekken. Momenteel hebben we niet te klagen over windstilte, zowel in Kringverband als in het persoonlijke leven kan het er zelfs stormachtig aan toe gaan en dan heb je elkaar nodig voor een behouden vaart. Wat mij de laatste tijd opvalt is dat de Kringleden en het bestuur plus bureau als nooit te voren samen optrekken om voortgang en successen te boeken. De contractering verloopt niet soepel, er is tegenstand op het gebied van O&I maar hoezeer dat ook tegenwind lijkt, het brengt ons wel nader tot elkaar en verder vooruit. Ik zie de tegensputterende verzekeraar dan ook eerder als een uitdaging dan als een vijand. Niets gaat vanzelf en “no pain, no gain”. De wind giert en dat betekent alle hens aan dek en de mouwen opstropen.

Als LHV-vereniging zijn we steeds op zoek naar collega’s die op bestuurlijk vlak actief willen zijn. We zijn weliswaar allemaal in de eerste plaats huisarts, maar sturing geven zit bij huisartsen ook in hun DNA. Of dat nu is sturing geven in het leven van patiënten, sturing geven aan de praktijk, ons personaal, onderwijs of de verenigingen en coöperaties waar wij bij aangesloten zijn.

Als Kring zijn we op zoek naar nieuwe bestuurders. Bevlogen huisartsen. Of je nu praktijkhouder bent of niet. Je hoeft geen geboren bestuurder te zijn want besturen kun je, net als zeilen, leren. Leren van elkaar. Leren besturen door “training on the job” en “learning by doing”.  De Kring biedt bestuurders in de dop hulp bij de ontwikkeling tot effectieve bestuurder. Naast een adequate beloning uiteraard.

Binnenkort vinden er in de Kring bestuurswisselingen plaats en dat biedt ruimte voor jongere collega’s dan ik om dit aantrekkelijke aspect van ons beroepsleven te leren van wat meer ervaren collega’s. Vanuit mijn eigen ervaring kan ik zeggen dat het besturen verrijking en zingeving tegelijkertijd is en ik zou iedereen willen aanmoedigen om een stap in die richting te zetten. Dan kun je zelf ervaren wat het is om samen met het LHV-bureau en medebestuurders, in weer en wind, ijs en weder dienende, de zeilen naar de wind te kunnen zetten.

Henk van den Assem