Waarnemersdag Utrecht 2020

 

Kom naar de nascholingsdag voor niet-gevestigde huisartsen, die vijf keer per jaar wordt georganiseerd op verschillende locaties. Op het programma staan medisch inhoudelijke onderwerpen die u als huisarts tegenkomt in het dagelijkse werk. Denk bijvoorbeeld aan spoedeisende geneeskunde, orthopedie en kindergeneeskunde. Een dag om kennis op te doen, op peil te houden én om collega’s te ontmoeten, we sluiten af met een hapje en een drankje.

De Waarnemersdag in Utrecht wordt gehouden op dinsdag 3 maart 2020.

Leerdoel
Inhoud workshop

Basale tandheelkunde, infecties en mond/slijmvliesafwijkingen.
Saskia Strijbos, mond- kaak- en aangezichtschirurg, HagaZiekenhuis Den Haag 

Patiënten kunnen om meerdere reden geen tandarts hebben; óf het is te duur óf ze zijn te angstig om te gaan. En waar gaan de dan naar toe als ze een klacht in de mond krijgen? Juist, de huisarts.

Gezondheid in de mond is een onderbelicht onderwerp in de huisartsgeneeskunde. Hoe vaak hebben we niet een patiënt in de spreekkamer zitten met kiespijn? Het advies is vaak: neem contact op met je tandarts, maar dit is in de praktijk niet altijd mogelijk.
Slechte mondhygiëne kan voor allerlei nare infecties zorgen, van longabcessen tot geïnfecteerde protheses. Na een stoomcursus basale tandheelkunde en de bespreking van aantal (acute) casus, variërend van onder andere  een loge-abces tot een zygomafractuur, zul je niet meer met de mond vol tanden staan, mocht er weer een patiënt met onhoudbare pijn of een flinke zwelling van de wang voor je zitten.

Urologie, prostaatcarcinoom en PSA
Roderick van den Bergh, St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein

Het nut van screening naar prostaatkanker met PSA blijft een terugkerend dilemma. Het meningsverschil tussen voorstanders en tegenstanders lijkt steeds scherper te worden. De discussie wordt inmiddels regelmatig in de media gevoerd, met alle gevolgen van dien. In de tussentijd komen plasklachten en prostaatkanker door de vergrijzing steeds vaker voor. Er overlijden momenteel al net zoveel mensen aan prostaatkanker, als aan borstkanker. Er is veel veranderd sinds de grote screenings studies werden verricht.

Hoe in de praktijk nou om te gaan met een patiënt die vraagt om een PSA test? En hoe ziet het diagnostisch traject voor plasklachten en prostaatkanker er tegenwoordig uit? En wat is nou de relatie tussen PSA en plasklachten?

Kinderen met koorts
Marc Jansen, kinderimmunoloog, UMC Utrecht

Als huisarts zie je regelmatig kinderen met koorts op je spreekuur. Maar hoe beslis je in een split second of het om een onschuldige infectie gaat of juist om een ernstig geval waarbij snelle verwijzing en behandeling noodzakelijk is? Welke factoren maken het ene kind nou meer at risk dan het andere? En hoe herken je alarmsymptomen? Helpt een CRP je in deze beslissing? En om het nog moeilijk er te maken: is koorts bij een kind wel altijd een infectie?

Vaccinatie
Marc Jansen, kinderimmunoloog, UMC Utrecht

De belangrijkste bescherming voor gevaarlijke infecties krijgt het kind nog altijd door vaccinaties. Helaas daalt de kudde-immuniteit in Europa en ook Nederland gestaag. Hoe werkt een vaccinatie en hoe ga je om met mythes over vaccinaties waar patiënten mee bij je komen?

Na dit onderdeel voel je je comfortabeler in het beoordelen van het kind met koorts en zal je het gesprek met je patiënt over het nut van vaccinatie niet meer uit de weg gaan!

Praktische informatie

DoelgroepAios
Hid(ha)
Praktijkhouder
Waarnemer
Accreditatie6 punten
KostenLeden € 185,- / Aios € 115,- / Niet-leden € 395,-
Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de LHV Academie of bel 085 - 0480059.

Programma

09:00 – 09:30 uur Ontvangst en inschrijving.
09:30 – 11:00 uur Workshop urologie, prostaatcarcinoom en PSA door Roderick van den Bergh, uroloog.
11:00 – 11:15 uur Pauze.
11:15 – 12:45 uur Workshop basale tandheelkunde, infrecties en mond/slijmvliesafwijkingen door Saskia Strijbos, mond- kaak- en aangezichtschirurg.
12:45 – 13:30 uur Lunch.
13:30 – 15:00 uur Workshop kinderen met koorts door Marc Jansen, kinderimmunoloog.
15:00 – 15:15 uur Pauze.
15:15 – 16:45 uur Workshop Vaccinatie door Marc Jansen, kinderimmunoloog.
16:45 uur Borrel.

Trainer(s)

Saskia Strijbos, mond- kaak- en aangezichtschirurg, HagaZiekenhuis Den Haag 
Roderick van den Bergh, St. Antonius Ziekenhuis Utrecht/Nieuwegein
Marc Jansen, kinderimmunoloog, UMC Utrecht

 

 

 

Bijzonderheden

De volgende Waarnemersdagen staan nog gepland:

  • Donderdag 14 mei 2020 in Amsterdam
  • Donderdag 25 juni 2020 in Zwolle
  • Dinsdag 6 oktober 2020 in Rotterdam
  • Donderdag 26 november 2020 in Nijmegen

Algemene voorwaarden LHV Academie
Op alle nascholingen van de LHV Academie zijn de Algemene voorwaarden LHV Academie van toepassing.